Pěstování:
Salátu nejlépe vyhovují lehčí, hlinitopísčité, humózní půdy se slabě alkalickou reakcí a při polním pěstování chráněný pozemek. Vzhledem ke krátké vegetační době vyžadují hlavně rané odrůdy vyšší dávky pohotových živin.
Výsevy obalovaného osiva pro rané pěstování provádíme do balíčků 5 x 5 cm nebo do kazet. Při použití klasického osiva, výsev do truhlíků nebo pařeniště s nutností přepichování. Sadbu pěstujeme při nekolísavé teplotě okolo 15 ºC. Přímý výsev používáme u pozdních výsevů a ozimých odrůd. Výsadba pro polní pěstování je možná již od března, nejlépe s následným zakrytím netkanou textilií. Hlavní zásadou je sázet vždy mělce, případně na nízké hrůbky, aby se předcházelo podehnívání hlávek.
Spotřeba:
pro předpěstování - 100-250 g/ha nebo 100.000 - 150.000 ks pelet; pro přímý výsev - 1-2 kg/ha
Sklizeň:
Pouze ruční po dosažení požadované velikosti a pevnosti hlávek. U listových salátů je možné sklízet i česáním jednotlivých listů.